Categorie 1: A1
Een A1-motor heeft een maximale cilinderinhoud van 125cc, maximaal 11kW vermogen en een vermogen-gewichtsverhouding van minder dan 0,1kW per kilo. Dit betekent dat de motor relatief licht is en weinig vermogen heeft. Het gaat wel lekker vlot. Op deze motor mag je vanaf je 17e lessen en vanaf je 18e examen op afleggen.
Als je slaagt, krijg je een motorrijbewijs categorie A1. Als je die 2 jaar hebt, mag je doorstromen naar categorie A2.
Categorie 2: A2
Een A2-motor heeft maximaal 35 kW vermogen en een vermogen-gewichtsverhouding van minder dan 0,2 kW per kilo. Zonder motorrijbewijs A1 mag je vanaf je 20e op deze motor rijden.
Met motorrijbewijs A1 mag dat vanaf je 19e. Je hoeft in dat geval ook geen theorie meer te doen en krijgt een gecombineerd praktijkexamen voor de verkeersdeelneming en voertuigbeheersing.
Categorie 3: A
Een A-motor heeft geen beperking op het vermogen. Je mag vanaf je 24e lessen volgen, tenzij je je A2-rijbewijs al hebt. Dan mag je vanaf je 22e al beginnen met rijlessen. Ook in dit geval hoef je niet opnieuw je theorie te doen, en doe je gecombineerd praktijkexamen voor je verkeersdeelneming (AVD) en voertuigbeheersing (AVB).
Code 80: de kortste route naar je A-rijbewijs
De meest korte en eenvoudige route naar je rijbewijs A is met een zogenaamde ‘code 80’. Je hoeft dan namelijk maar 1 keer het uitgebreide praktijkexamen te doen, in plaats van de 3 keer als je met rijbewijs A2 begint. Je moet wel wat geduld hebben als je jonger bent dan 21. Pas vanaf je 21 mag je lessen op een zware motor.
Slaag je voor je theorie en beide praktijkexamens op de zware motor? Dan krijg je een rijbewijs A met code 80. Dat betekent dat je de eerste 2 jaar alleen op motoren met een vermogen van minder dan 35 kW mag rijden. Na 2 jaar, of als je 24 bent, vervalt de beperking automatische en mag je op alle motoren rijden.